Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 17-03-2016

2016-03-17

Aandelenfonds

betekenis & definitie

Een aandelenfonds is een vorm van beleggingsfonds, waarbij al het geïnvesteerde kapitaal wordt aangewend om aandelen mee te kopen. Over het algemeen worden fondsen opgericht om in een bepaalde markt winst te maken, wat betreft een aandelenfonds is dit de financiële markt.

Wanneer men geld wilt investeren in een fonds, kan men uit verschillende soorten fondsen kiezen. De meeste van deze fondsen zijn beleggingsfondsen, waarbij het geïnvesteerde kapitaal in allerlei financiële producten wordt belegd met als doel om meer winst te maken. In geval van een aandelenfonds wordt het geïnvesteerde kapitaal uitsluitend gebruikt om aandelen mee te kopen. Met de gekochte aandelen kan winst worden gemaakt door de uitkeringen die ze opleveren, of door de verkoop nadat de aandelen in waarde zijn gestegen. Aandelenfondsen kunnen voor zowel bedrijven als particulieren interessant zijn. Omdat men onderdeel is van een gezamenlijk fonds, kan men met een kleine inleg toch winst maken. Particuliere aandelenfondsen worden vaak door banken aangeboden.

Hoewel men door middel van een aandelenfonds dus als particulier winst kan maken zonder al te veel kapitaal in te leggen, zitten er ook enkele voorwaarden aan verbonden. Doorgaans wordt door de beheerders van een aandelenfonds bepaalde kosten in rekening gebracht. Dit zijn onder andere kosten voor het beheren van het kapitaal, maar ook een commissie wanneer de verkoop van aandelen heeft geleid tot winst.