Begrippenlijst drama

Nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling (2001)

Gepubliceerd op 30-06-2017

Theatersportwedstrijd

betekenis & definitie

Een theatersportwedstrijd bestaat uit twee teams die elkaar om beurt uitdagen tot het spelen van een scène onder een bepaalde titel. Bijvoorbeeld een uitdaging tot het spelen van een ‘Doodgewone scène’ of een ‘Sprookjesachtige scène’ of een ‘Beestenscène’, enz.

Personages, verhaal en (→) conflictontwikkeling moeten op de (→) speelvloer worden verzonnen en om dit nog eens te benadrukken wordt het publiek gevraagd bepaalde gegevens van de scène in te vullen, zoals waar de scène zich afspeelt, de beroepsmatige relaties tussen de spelers en vooral in welke emotionele staat zij verkeren.
De scènes worden beoordeeld met een cijfer van één tot vijf door een jury van drie ‘rechters’ die ieder een beoordelingsfactor bewaken, namelijk techniek, amusement en inhoud. Na de presentaties stemt het publiek over de scène die zij het meest waardeerde door het opsteken van een bordje met een rode en een witte kant. Het publiek is bovendien uitgerust met natte sponzen bestemd voor de rechters als ze het niet eens is met hun beoordelingen, en met plastic rozen voor de spelers wanneer zij een gevoelige snaar hebben weten te raken.
In de benadering van het theater nemen bij theatersport spontaniteit en spelplezier de plaats in van het intellectuele en het bedachte acteren. Zijn (K.J.) in wezen simpele technieken verlagen de speldrempels, die met name in improvisaties een struikelblok kunnen zijn en bevorderen op effectieve manier de (→) spelvaardigheid. In het algemeen kan worden gesteld dat het doel van theatersport kan zijn: het ontwikkelen en verbeteren van improvisatie- en acteurstechnieken.

Literatuur
(→) Theatersport.