Begrippenlijst drama

Nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling (2001)

Gepubliceerd op 30-06-2017

Expositie

betekenis & definitie

Lat.>: Exponere = tentoonstellen.

Essentieel element (= fase) aan het begin van een (traditioneel) dramatisch spel waarin de toeschouwers kennismaken met de eerste gegevens, eventueel de aanzet van de problematiek, die in het spel een rol gaat spelen, en die noodzakelijk zijn om de ontwikkelingen ervan in het verdere verloop van het spel te kunnen volgen.
Dit gebeurt door middel van:
a. een (→) proloog; bijvoorbeeld: de begintekst van de eerste stem in het eerste deel van ‘Onder het melkwoud’ van Dylan Thomas; of
b. de eerste tekst van de verteller in ‘Ons stadje’ van Thorton Wilder; of
c. een eerste gesprek van een aantal personages in de aanvang van het eerste bedrijf, bijvoorbeeld het gesprek tussen een ronselaar en de sergeant;
d. in ‘Moeder Courage’ van Bertolt Brecht het toneelbeeld, de geluiden en de eerste handelingen van Mick en even later Aston in het eerste bedrijf van ‘De huisbewaarder’ van Harold Pinter.

In een traditioneel (→) dramaturgische opbouw van een spel wordt de expositie al of niet voorafgegaan door een (→) stemmingsinleiding, en gevolgd door het (→) motorisch moment (→) dramaturgie, (→) dramaturgische opbouw.

Literatuur
- B.Verhagen, Dramaturgie, 1963
- Roel Twijnstra, Betekenis van Drama, Voorstellingsanalyse, 1991
- Emile Schra, Kijk op theater, De toeschouwer in aktie, 1991