Begrippen over beroep en opleiding

Frank Peters, Rian van den Bergh, Sonja Liefhebber & Deanne Radema (1999)

Gepubliceerd op 11-05-2017

Kwalificatiestructuur educatie (KSE)

betekenis & definitie

Het geordend geheel van kwalificaties en deelkwalificaties waarvoor eindtermen zijn vastgesteld voor opleidingen in de educatie. De KSE is ontwikkeld door de werkgroep Prove en bestaat uit opleidingen op zes kwalificatieniveaus:

- KSE-niveau 6: omvat het vwo-niveau dat in het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (VAVO) kan worden bereikt. Dit niveau geeft toegang tot het wetenschappelijk onderwijs (WO).
- KSE-niveau 5 ‘start II’: omvat het havo-niveau dat in het VAVO kan worden bereikt. Dit niveau geeft toegang tot het hoger beroepsonderwijs (hbo).

— KSE-niveau 4 ‘start I’: omvat het mavo-niveau dat in het VAVO kan worden bereikt. Dit niveau geeft toegang tot de vakopleiding en de middenkaderopleiding in het secundair beroepsonderwijs (SBO).

— KSE-niveau 3 ‘basis’: kwalificaties op dit niveau stellen de betrokkene in staat om de basisopleiding in het secundair beroepsonderwijs te volgen, daarmee vergelijkbare leertrajecten binnen bedrijfsscholing en -opleiding, en vergelijkbare scholingstrajecten vanwege arbeidsvoorziening.

— KSE-niveau 2 ‘drempel’: kwalificaties op dit niveau stellen de deelnemer in staat tot deelname aan de assistentopleiding in het secundair beroepsonderwijs, aan functietraining van een laag niveau op de werkplek en aan daarmee vergelijkbare leertrajecten vanwege arbeidsvoorziening.

— KSE-niveau 1 ‘redzaamheid’: kwalificeert voor verschillende elementaire vaardigheden voor algemeen maatschappelijk functioneren en is met name zinvol voor mensen die weinig profijt hebben gehad van jeugdonderwijs of waarbij dit soort elementaire vaardigheden zijn weggezakt. Kwalificaties op dit niveau zijn noodzakelijk om een opleiding op een hoger niveau in de educatie te kunnen volgen.

Zie ook kwalificatieniveau.