Redactie Ensie

Bedrijfsverzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 07-09-2016

2016-09-07

Zakelijke autoverzekering

betekenis & definitie

Een zakelijke autoverzekering is een verzekering die verschillende vormen van schade vergoedt wanneer men gebruik maakt van een auto van de zaak of veel in het verkeer deelneemt voor zakelijke doeleinden.

Voor vrijwel iedereen die met een auto deelneemt aan het verkeer, is het verplicht om als autoverzekering in ieder geval een WA-verzekering af te sluiten. Men voor het privé gebruik van de auto deze WA-verzekering eventueel aanvullen. Deze autoverzekeringen bieden echter geen vergoeding wanneer de auto niet alleen voor privé, maar ook voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt. hiervoor dient men in dat geval een zakelijk autoverzekering af te sluiten. Een zakelijke autoverzekering vergoedt eventuele schade die wordt opgelopen tijdens zakelijk gebruik van de auto.

In Nederland wordt een vrij strikte scheiding gemaakt tussen het zakelijk en privé gebruik van een auto. Bij zakelijk gebruik van een auto kan bijvoorbeeld worden gedacht aan klantbezoek, een koeriersdienst, goederenvervoer of het woon-werkverkeer. De rit van werk naar huis wordt over het algemeen niet gezien als zakelijk gebruik van de auto. Dit verschilt echter per verzekering en verzekeraar. Schade die wordt opgelopen tijdens al het zakelijk gebruik van een auto, wordt vergoed door een zakelijke autoverzekering, indien deze is afgesloten.

Doorgaans is een zakelijke autoverzekering duurder dan een reguliere of privé autoverzekering. Men legt immer meer kilometers af onder werktijd dan tijdens privé ritten.