Redactie Ensie

Bedrijfsverzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 07-09-2016

Risicomanagement

betekenis & definitie

Risicomanagement is het constant monitoren van de risico’s die een organisatie loopt en het bepalen van acties om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken. Bij veel bedrijven is risicomanagement een wezenlijk onderdeel van de bedrijfsvoering geworden. Risicomanagement is erop gericht om het voortbestaan van een onderneming te garanderen.

Veel bedrijven maken gebruik van risicomanagement, vanwege de voordelen op langere termijn. Maar er zijn ook steeds meer bedrijven die wettelijk verplicht zijn een goed risicobeleid te implementeren in de organisatie. Wordt dit niet gedaan, dan kan een toezichthouder besluiten een sanctie aan het betreffende bedrijf uit te delen.

Risicomanagement in het algemeen wordt gebruikt om het functioneren van een organisatie te verbeteren zodat wanbeleid, slechte prestaties en reputatieschade niet meer voor kan komen. Daarnaast kan risicomanagement erop gericht zijn om risico’s waar een organisatie nauwelijks invloed op heeft te beperken. Deze risico’s worden verkleind door het afsluiten van de juiste verzekeringen.

Een grote brand kan bijvoorbeeld de bedrijfsvoering compleet platleggen, omdat alle middelen die het bedrijf nodig heeft door de brand vernietigd zijn. Zonder een goede verzekering zou zo’n gebeurtenis direct het failliet van het bedrijf betekenen. Echter, met een goede bedrijfsschadeverzekering en opstalverzekering worden alle kosten gedekt die het bedrijf direct en indirect geleden heeft.

Het kiezen van het juist pakket aan verzekeringen is dus een belangrijk onderdeel van risicomanagement. En in tegenstelling tot het monitoren van de dagelijkse bedrijfsvoering is het inschatten van verzekerbare risico’s minder intensief, aangezien de meeste verzekeringen eenmalig afgesloten hoeven worden.