Redactie Ensie

Bedrijfsverzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 07-09-2016

2016-09-07

Gebouwenverzekering

betekenis & definitie

Een gebouwenverzekering verzekert de herbouwwaarde of huurdersbelang van een bedrijfspand. Dit zijn de kosten die men maakt om het gebouw of huurdersbelang terug te brengen in dezelfde staat als voor de gemaakte schade. Na het afsluiten van een gebouwenverzekering is een pand verzekerd tegen brand, blikseminslag en inbraak.

Ook schade door vandalisme, aanrijding, inductie, milieuschade en wateroverlast worden gedekt door de gebouwenverzekering. Dit is afhankelijk van het verzekeringspakket dat gekozen wordt. In veel gevallen wordt waterschade alleen vergoed wanneer er sprake is van horizontale waterschade. Dit wil zeggen dat er waterschade plaatsvindt na bijvoorbeeld een overstroming. Wanneer water dat via ramen of deuren het pand binnendringt schade heeft veroorzaakt wordt dit niet gedekt door de gebouwenverzekering.

Naast directe schade vergoeden sommige verzekeringsmaatschappijen ook indirecte schade zoals misgelopen opbrengsten uit verhuur.

Wanneer het gaat om een huurpand treed het huurdersbelang in, mits deze is meeverzekerd. De eigenaar van het gebouw sluit een gebouwenverzekering af. Als het pand gehuurd wordt door een ander bedrijf kunnen er situaties voordoen waarin de dekking van de gebouwenverzekering niet voorziet. Dat is bijvoorbeeld het geval als de huurder van het bedrijfspand een grote verbouwing heeft uitgevoerd waardoor het gebouw in waarde is gestegen. Het huurdersbelang verzekert in dit geval de waardestijging door aanpassingen van de huurder.