Redactie Ensie

Bedrijfsverzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 07-09-2016

2016-09-07

Exportkredietverzekering

betekenis & definitie

Met een exportkredietverzekering kunnen exporteurs zich verzekeren tegen het risico dat een buitenlandse afnemer niet betaalt. Een exportkredietverzekering wordt afgesloten als de exporteur een financieringsregeling met de buitenlandse afnemer heeft afgesloten. Bij een groot risico kan een exportkredietverzekering verkregen worden bij de staat in plaats van een private verzekeringsmaatschappij.

Wanneer een exporteur zijn producten of diensten in het buitenland wil aanbieden, zijn hier risico’s aan verbonden. Zo kan het voorkomen dat de buitenlandse afnemer niet kan betalen. Ook kan de politieke situatie dusdanig instabiel zijn dat het niet mogelijk is het product of de dienst af te leveren. Voor dergelijke gevallen kan een exporteur een exportkredietverzekering afsluiten.

In eerste instantie vraagt de exporteur een exportkredietverzekering aan bij een private verzekeraar aan. Dergelijke partijen kunnen tot een bepaald risico een verzekering aanbieden. Het kan echter ook voorkomen dat een private verzekeraar het risico niet kan dekken, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een grote transactie, een lange looptijd of een onstabiele politieke situatie. In dat geval kan de exporteur via de staat een exportkredietverzekering verkrijgen. In Nederland is deze verzekering verkrijgbaar via Atradius Dutch State Business.

Wanneer een buitenlandse afnemer niet direct kan betalen, kan de exporteur een exportkrediet aanbieden. Dan wordt het product of de dienst al geproduceerd/geleverd, zonder dat de exporteur hiervoor geld heeft ontvangen. De exporteur sluit vervolgens een exportkredietverzekering af om er zeker van te zijn dat het geld alsnog binnenkomt. De premie die de exporteur hiervoor betaalt hangt af van het risico dat de transactie met zich meebrengt.

Wanneer de buitenlandse afnemer niet betaalt, wordt de schade van de exporteur grotendeels vergoedt door de verzekeringsmaatschappij. Deze maatschappij probeert vervolgens de schade alsnog op de buitenlandse afnemer te verhalen. Doordat de exporteur meer zekerheid over inkomsten heeft kan een exportkredietverzekering leiden tot gunstigere financieringsvoorwaarden.