Redactie Ensie

Bedrijfsverzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 07-09-2016

2016-09-07

Bedrijfsschadeverzekering

betekenis & definitie

Een bedrijfsschadeverzekering dekt de schade wanneer een bedrijf noodgedwongen tijdelijk niet kan functioneren. Dit kan voorkomen wanneer een bedrijf te maken heeft met materiële schade, zoals een brand. Een bedrijfsschadeverzekering compenseert de misgelopen bedrijfsinkomsten en zorgt ervoor dat dergelijke schade niet het failliet van het bedrijf betekent.

Grote materiële aan het pand waarin een bedrijf is gevestigd kan voor veel problemen zorgen. Vaak is het in dergelijke gevallen niet mogelijk om in het bedrijf te blijven werken, waardoor de bedrijfsvoering stil komt te liggen. Hierdoor dalen de inkomsten, wat het lastig maakt om vaste lasten van het bedrijf te betalen. Salarissen, huur en overige kosten kunnen in dergelijke gevallen onder druk komen te staan.

Een bedrijfsschadeverzekering zorgt ervoor dat dat bedrijven deze vaste lasten toch door kunnen betalen. Dit is met name van belang voor bedrijven die voor hun bedrijfsvoering afhankelijk zijn van hun bedrijfspand en de apparatuur en machines die daarin staan. Hoewel een bedrijfsschadeverzekering niet de schade aan de apparatuur zelf dekt, zorgt deze verzekering er wel voor dat het inkomensverlies beperkt wordt.

Niet alleen de kosten voor de misgelopen winst worden vergoedt, maar ook de eventuele kosten die gemaakt worden als er een andere locatie gehuurd wordt en vervangende machines en apparatuur gehuurd wordt. En ook de schade die ontstaat wanneer een onderneming inkomensverlies leidt doordat een grote leverancier door schade niet kan leveren wordt door een bedrijfsschadeverzekering gedekt.

Bij een bedrijfsschadeverzekering wordt de misgelopen bruto winst vergoedt, zodat een onderneming zo min mogelijk kosten misloopt. Om ook te schade aan de gebouwen, apparatuur en machines zelf te vergoeden moet een onderneming een aanvullende opstalverzekering en inventaris en voorraad verzekering afsluiten.