Bart Welzen

Ensie.nl

Gepubliceerd op 23-04-2015

2015-04-23

Stevia

betekenis & definitie

Stevia (stevioglycosiden) is een natuurlijke, zeer intensieve zoetstof. De zoetstof wordt geïsoleerd uit het blad van de stevia plant en is ongeveer 200 tot 300 keer zo zoet als suiker. Stevia levert geen calorieën en heeft E-nummer 960. In Zuid-Amerika wordt deze stof al eeuwenlang gebruikt als zoetmiddel.

De stevia plant groeit in de grensstreek tussen Paraguay en Brazilië. In Zuid-Amerika wordt het onder andere in de thee gebruikt. In Europa is stevia sinds 2011 toegestaan.

Het zoetmiddel wordt geïsoleerd uit de stevia plant (Stevia Rebaudiana). De bladeren van deze plant worden geplukt, gemalen en geweekt in heet water. De oplossing wordt vervolgens gezuiverd en gedroogd, waarna er een droge stof overblijft: stevia.

Stevia is in Europa pas net in opkomst. In de Europese wetgeving staat vermeld dat stevia onder andere gebruikt mag worden in light frisdranken en bier, jam, snoep, chocolade, kauwgom, soepen, salades, sauzen en ijs. Ook is het erg geschikt voor gebakken en gekookte producten. Producten met stevia als toevoeging hebben vaak tot 30% minder calorieën dan vergelijkbare producten. Een ander voordeel is dat stevia geen invloed op de bloedsuikerspiegel heeft, waardoor het ook erg geschikt is voor diabetespatiënten.

Stevia is veilig en veroorzaakt geen schadelijke gezondheidseffecten. Bij een normaal dieet blijft de hoeveelheid ver onder de ADI (Aanvaardbare Dagelijkse Inname). De Europese Voedingsveiligheid Autoriteit heeft onlangs verklaard ‘dat steviolglycosiden niet toxisch zijn voor de genen, geen kanker veroorzaken en niet in verband worden gebracht met voortplantings- en ontwikkelingsstoornissen’. Hiermee is het een gezondere vervanger van bijvoorbeeld aspartaam en saccharine, stoffen die een mogelijke relatie met kanker hebben.

Stevia heeft een bittere, dropachtige nasmaak. Deze bitterheid vermindert als stevia gemengd wordt met suikers zoals sacharose, fructose of glucose. Stevia kan over het algemeen maar een derde van de suiker vervangen, zonder dat de nasmaak optreedt.