Bart Welzen

Ensie.nl

Gepubliceerd op 10-04-2015

2015-04-10

Lonkero

betekenis & definitie

Lonkero is een Finse alcoholische (5,5%) longdrink bestaande uit een mix van gin en grapefruit frisdrank. De lonkero heeft een blauwachtige kleur en wordt meestal geserveerd met ijs en een schijfje grapefruit.

De lonkero werd in 1952 geïntroduceerd tijdens de Olympische Spelen van Helsinki. Het drankje werd ontwikkeld om de werkdruk van de restaurant/bar medewerkers te verlagen door een voorgemixt drankje aan te kunnen bieden. Het drankje was echter zo’n succes dat Hartwell, de producent van het drankje, besloot om het op de markt te houden. Hartwell Orignal Long Drink is tegenwoordig niet meer de enige lonkero op de markt, andere merken zijn: Kurko, Cool Grape Long Drink, Otto en Sinebrychoff Gin.

Lonkero is een van de meest populaire drankjes van Finland waarbij in 2008 de gemiddelde consumptie 5,5 liter per persoon bedroeg. In Nederland is het drankje sinds 2013 bij diverse bars te verkrijgen. Vanaf mei 2015 is de lonkero, de Hartwall Original Long Drink, verkrijgbaar bij Albert Heijn.