Bart Welzen

Ensie.nl

Gepubliceerd op 29-03-2015

2015-03-29

Logicomix

betekenis & definitie

Logicomix: Een epische zoektocht naar de waarheid (2009) is een graphic novel die de beginselen van de wiskundige logica beschrijft. Het boek is geschreven door Apostolos Doxiadis en Christos Harilaos Papadimitriou. De tekeningen zijn gemaakt door Alecos Papadatos waarbij de inkleuring door Annie Di Donna is verzorgd.

Logicomix vertelt het verhaal van de zoektocht van Bertrand Russels naar de absolute waarheid. Deze zoektocht wordt verteld aan de hand van flashbacks waarbij er vele groot denkers zoals Georg Cantor, Ludwig Wittgenstein, G. E. Moore, Alfred North Whitehead, David Hilbert, Gottlob Frege, Henri Poincaré, Kurt Gödel, en Alan Turing de revue passeren.

Tussen deze flashbacks door komt de auteur van het boek, Apostolos, aan het woord waarin hij discussieert en overlegt met zijn wiskundige vriend Christos Harilaos. Dit ter verheldering van de vraagstukken die beschreven worden in de flashbacks van Bertrand Russels. Hierdoor is het boek ook goed leesbaar voor mensen zonder wiskundige achtergrond.