Bart Welzen

Ensie.nl

Gepubliceerd op 03-04-2015

2015-04-03

Kleine Zeemeermin

betekenis & definitie

De Kleine Zeemeermin is een standbeeld in de Deense hoofdstad Kopenhagen en stelt de hoofdpersoon uit het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen voor. Het beeld werd in 1913 op 23 augustus onthuld en is 1,25 meter groot en weegt 175 kilogram.

Carl Jacobsen zag in 1909 een uitvoering van de Kleine Zeemeermin door het Koninklijk Deens Ballet en was hier zo door gefascineerd dat hij aan de Deen Edward Eriksen vroeg om een beeld van de Kleine Zeemeermin te maken. Dit beeld schonk hij vervolgens stad Kopenhagen. Al gauw groeide het beeld uit tot symbool van de stad.

Het hoofd van het standbeeld is gemodelleerd naar het gezicht van de Deense ballerina Ellen Prince. Aangezien zij echter niet naakt wou poseren stond de vrouw van Eriksen, Eline Eriksen, model voor het lichaam.

De Kleine Zeemeermin is geplaatst op een rotsblok aan de Langelinje promenade. Het standbeeld heeft een verleden met een hoop vandalisme (graffiti, onthoofdingen, aankledingen) waardoor er is getwijfeld om het beeld meer zeewaarts te plaatsen. Tot op heden is het beeld echter nog steeds op dezelfde plek te bezichtigen.