Bart Welzen

Ensie.nl

Gepubliceerd op 28-04-2016

2016-04-28

End-to-end encryptie

betekenis & definitie

End-to-end encryptie is een beveiligingssysteem voor communicatie waarbij de berichtgeving tussen zender en ontvanger op geen enkele manier kan worden ingezien door derden. End-to-end encryptie wordt voornamelijk gebruikt om communicatiestromen te beveiligen tegen derden.

End-to-end encryptie wordt in de praktijk gebruikt als overkoepelende term om beveiligde communicatie mee aan te duiden. Het betreft hieromtrent voornamelijk communicatie middels de telefoon of computer via het internet, bijvoorbeeld via programma’s en applicaties als Skype en WhatsApp. Deze communicatie is gevoelig voor inbraken vanuit buitenaf. In andere woorden, zonder end-to-end encryptie zou de communicatie tussen zender en ontvanger zomaar kunnen worden afgeluisterd door derden. Het doel van end-to-end encryptie is dat ook de telefoon provider en het bedrijf dat het communicatie programma faciliteert op geen enkele manier inbreuk kunnen maken op de communicatie.

De meeste communicatie programma’s of messengers maken geen gebruik van end-to-end encryptie. Vaak is communicatie tussen zender en ontvanger beveiligd tegen inbreuk van derden, maar niet tegen inbreuk van de messenger zelf. In andere woorden, het bedrijf dat de communicatie mogelijk maakt, heeft vaak ook toegang tot deze communicatie.

Hoewel end-to-end encryptie in staat is om de berichtgeving tussen zender en ontvanger te beveiligen, is er ook enige controverse rondom dit beveiligingssysteem. Aanbieders van messengers kunnen namelijk stellen dat ze end-to-end encryptie beveiliging gebruiken, maar de gebruiker heeft vaak geen enkel inzicht hoe deze beveiliging is geprogrammeerd en of hierin niet is opgenomen dat de aanbieder alsnog bij de gegevens kan.