Ard Karsten

Operations at Damtours UK limited

Gepubliceerd op 20-07-2016

2016-07-20

Bierfiets

betekenis & definitie

Een bierfiets is een grote fiets waarop een bar is gemonteerd met een biertap. Hierbij zorgen de personen aan de bar zelf voor de aandrijving van de fiets.

De bierfiets is geschikt voor 10 tot 16 personen, die vaak aan beide lange kanten van de bar zitten. Meestal zijn 10 personen aan het fietsen, de rest is bestuurder, neemt plaats op de banken of beheert de tap of kan rustig zitten en genieten van het uitzicht. Het is erg populair als activiteit voor toeristen en bijvoorbeeld bij vrijgezellenfeesten en bedrijfsuitjes. Zo kan de bierfiets ingezet worden als vervoermiddel langs allerlei toeristische trekpleisters. Veel bierfietsen beschikken over een afdak of parasols, zodat er ook bij regen gefietst kan worden.

In het centrum van Amsterdam ontstond in 2008 protest tegen de bierfiets, vanwege geluidsoverlast en verkeershinder. In sommige delen van het stadscentrum wilde de gemeente daarom de fiets verbannen. Uiteindelijk werd de fiets toch toegestaan, maar werd een vergunning nodig voor exploitanten om de openbare weg op te mogen. Ook is er een limiet ingesteld op het alcoholgebruik en kregen chauffeurs trainingen, om de bierfietsen beter door het verkeer te kunnen leiden.