Aranka Reeuwijk

Specialist op gebied van alleengeboren tweelingen

Gepubliceerd op 05-01-2016

2016-01-05

Chimerisme

betekenis & definitie

Chimerisme of chimaera is een gegeven dat er binnen één individu twee verschillende DNA's zijn aan te treffen.
Middels onderzoek tref je cellen aan met verschillende genetische achtergrond in één individu. De term is afgeleid van het Griekse chimaira, wat verwijst naar het mythologische schepsel Chimaera.

In de geschiedenis is er geschreven over en onderzoek gedaan naar chimerisme, maar de precieze oorzaak was en is nog altijd niet helder.
Er zijn verhalen bekend van vrouwen die via DNA onderzoek te horen kregen niet de moeder te zijn van hun kind omdat het DNA niet overeenkwam. Uitgebreid DNA onderzoek gaf het antwoord; de vrouw in kwestie had twee soorten DNA in haar lichaam. Maar ook vaders die genetisch niet de vader bleken te zijn. Onderzoek gaf uitsluitsel; de vader in kwestie had ook DNA van zijn niet geboren tweelingbroer in zijn lichaam die terug was te vinden in zijn zoon.

De oorzaak van chimerisme kan dus gevonden worden in het 'vanish twin syndrome'. Een helft van een tweeling overlijd in de baarmoeder, het lichaam van de nog levende tweeling neemt DNA tot zich van de overleden helft en heeft vanaf dat moment twee strengen DNA in zijn of haar lichaam. Dit overvloeien van DNA kan via placenta's die overlappen. Hierdoor vindt via de navelstreng transfusie plaats.
Uitgebreid onderzoek naar de relatie tussen chimerisme en alleengeboren tweelingen zou uitsluitsel kunnen geven of hier inderdaad een wetenschappelijk aantoonbare relatie is te vinden.