Aranka Reeuwijk

Specialist op gebied van alleengeboren tweelingen

Gepubliceerd op 04-01-2016

2016-01-04

Alleengeboren tweelingen

betekenis & definitie

Alleengeboren tweelingen, vanish twin syndrome, womb twin survivor, buik tweeling, halve tweeling zijn allemaal termen voor hetzelfde fenomeen. Het behelst het overlijden van één of meer embryo’s of foetussen voor of rond de geboorte, slechts enkele dagen na de bevruchting of voldragen.

Onderzoeken hebben aangetoond dat 1:10 zwangerschappen als een twee- of meerling begint en dat in 90% van de oorspronkelijke tweelingzwangerschappen één of meerdere vruchtjes of embryo’s in een vroeg begin van de zwangerschap sterven.
In de meeste gevallen merkt een vrouw niet dat er sprake is geweest van een tweeling. Artsen of verloskundigen zijn er ook vaak niet van op de hoogte, omdat het overlijden in een dusdanig vroeg stadium van de zwangerschap plaatsvindt dat er op dat moment nog geen echo is gemaakt.

Alleengeboren tweelingen kampen met gevoelens van leegte, eenzaamheid en onbewust schuldig voelen zonder precies te weten waarom. Het aangaan van relaties is vaak moeizaam. Maar ook klinische depressie en dsmV gediagnostiseerde aandoeningen zijn terug te voeren op dit vroegtijdige verlies in de baarmoeder.

Alleengeboren tweelingen brengen hun leven door met het ‘naspelen’ van het samenzijn in de baarmoeder en uiteindelijk ook het overlijden van de andere helft: re-enacting the dream of the womb. Dit zie je terug in een verscheidenheid van kenmerken en gewoontes in het dagelijks leven die vaak op een subtiele manier worden uitgevoerd. Ontwaken uit deze droom is in wezen een proces van herkennen en bewust worden van hoe jij de dingen in het dagelijks leven doet.