Redactie Ensie

APK begrippen omschreven

Gepubliceerd op 24-02-2016

2016-02-24

Trekhaak

betekenis & definitie

Een trekhaak is een haak waarmee men een aanhangwagen aan een auto of ander voertuig kan hangen. Het voertuig kan door middel van de trekhaak de aanhangwagen meetrekken. Men kan een onderscheid maken tussen verschillende soorten trekhaken.

Door middel van een trekhaak kan men gemakkelijk aanhangwagens of caravans met een auto of een ander voertuig verplaatsen. Elke trekhaak heeft een maximale gewichtsbelasting, men dient met het vervoeren van aanhangwagens en dergelijke deze grens niet te overschrijden. Dit kan namelijk invloed hebben op de wegligging van het voertuig dat de aanhangwagen trekt, waarmee men een hoger risico loopt op ongelukken.

Bij trekhaken is het daarnaast van belang te letten op een juiste gewichtsverdeling van een getrokken voertuig. Door het gewicht in een aanhangwagen goed te verdelen, zorgt men ervoor dat deze gemakkelijk te transporten is.

Wat betreft trekhaken voor auto’s, kan men een onderscheid maken tussen afneembare, vaste en wegdraaibare trekhaken. Zoals de namen al impliceren, zit een vaste trekhaak aan de auto gemonteerd, terwijl een afneembare trekhaak kan worden bevestigd en losgekoppeld wanneer men de trekhaak niet meer nodig heeft. Het laten aanbrengen van een vaste trekhaak is vaak een stuk duurder dan het aanschaffen van een afneembare trekhaak. Niet alle voertuigen zijn echter geschikt om een afneembare trekhaak op te monteren. Een derde optie is de zogenaamde wegdraaibare trekhaak. Deze trekhaak zit vast gemonteerd aan een auto, maar kan men wegdraaien wanneer deze niet wordt gebruikt. Voor mensen die een trekhaak niet mooi vinden, maar wel af en toe gebruik willen maken van een trekhaak, is de wegdraaibare trekhaak een optie. De wegdraaibare trekhaak is hiermee een goede middenweg tussen de vaste en de afneembare trekhaak.