Redactie Ensie

APK begrippen omschreven

Gepubliceerd op 24-02-2016

2016-02-24

Runflat banden

betekenis & definitie

Runflat banden zijn speciaal ontworpen autobanden waarmee men in geval van een lekke band nog een bepaalde afstand door kan rijden. Runflat banden zijn zodanig gemaakt dat men niets merkt in geval de bandenspanning laag of helemaal weg is. In dat geval heeft met runflat banden nog controle over de

Wanneer men een lekke band heeft aan de auto, dan kan men niet meer doorrijden, anders loopt men een verhoogd risico op ongelukken. Daarnaast kunnen de velgen en carrosserie worden aangetast wanneer men toch doorrijdt met een lekke band. Met runflat banden is dit niet het geval. Met runflat banden kan men tot 80 kilometer door rijden in geval men een lekke band heeft. In geval men een lekke runflat autoband heeft, kan men daarnaast alsnog veilig rijden met een maximum snelheid van 80 kilometer per uur. De wegligging en het rijcomfort van de auto worden bij een lekke runflat band niet aangetast.

Een runflat autoband werkt als volgt. Runflat autobanden hebben versterkte zijkanten waardoor ze de auto nog kunnen dragen, ook loopt de lucht uit de band. Wanneer er iets mis is met deze autobanden, wordt er een signaal gestuurd naar een ingebouwd waarschuwingssysteem in de auto. Bij een lekke runflat autoband merkt men namelijk in eerste instantie niets aan de wegligging. Men wordt daarom gewaarschuwd door dit ingebouwde systeem. Op deze manier weet men wanneer men een lekke band heeft en zo snel mogelijk naar een garage moet rijden.

Niet alle auto’s zijn geschikt om runflat autobanden onder te plaatsen. Alleen auto’s met een ingebouwd waarschuwingssysteem, hebben de mogelijkheid om hiervan gebruik te maken. Zonder dit systeem zou men niet weten wanneer men een lekke band heeft, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties.