Redactie Ensie

APK begrippen omschreven

Gepubliceerd op 21-06-2016

2016-06-21

Roetfilter

betekenis & definitie

Een roetfilter is een auto onderdeel dat uitsluitend wordt aangebracht bij auto’s die diesel als brandstof gebruiken. Het roetfilter zorgt ervoor dat roetdeeltjes die vrijkomen na de verbranding worden opgevangen, zodat ze niet in de lucht terecht komen.

Het roetfilter is onderdeel van het uitlaatsysteem van een auto. Hoewel er bij iedere verbranding sprake is van uitstoot van bepaalde stoffen, is er bij auto’s met dieselmotoren sprake van uitstoot van roet. Roet is erg schadelijk voor het milieu. Om aan bepaalde milieu eisen te voldoen, worden auto’s met dieselmotoren dan ook verplicht om een roetfilter aan te brengen.

Na verloop van tijd is het roetfilter als het ware vol. Er kan in dat geval niet meer genoeg roet worden opgevangen door het filter. Wanneer dit wordt opgemerkt door sensoren, wordt de temperatuur van het filter voor een korte tijd verhoogd, soms tot wel 600 graden Celsius. Bij deze temperatuur verbrandt het roet tot as, wat wel door het filter kan. Zodoende maakt het roetfilter zichzelf als het ware schoon. Dit wordt ook wel regeneratie genoemd. Dit proces kan alleen worden ingezet als de auto voor een langere tijd achter elkaar wordt gebruikt, bijvoorbeeld op de snelweg. Bij auto’s die vooral in de stad rijden, en daarom minder warmte opwekken, kan het proces van regeneratie soms niet worden ingezet. In sommige gevallen is het op een gegeven moment noodzakelijk om dit te laten doen in een garage.