Redactie Ensie

APK begrippen omschreven

Gepubliceerd op 21-06-2016

2016-06-21

Remvloeistof

betekenis & definitie

Remvloeistof is een essentieel onderdeel van de auto om het remsysteem naar behoren te laten functioneren. Wanneer men op het rempedaal drukt, wordt dit door middel van remvloeistof doorgegeven aan de rem zelf.

Wanneer men als bestuurder van een auto remt, wordt er remvloeistof gebruikt om de remblokken te activeren. Hiervoor wordt een vloeistof gebruikt, aangezien dit niet samendrukbaar is. In andere woorden, er kunnen geen andere moleculen tussen de vloeistof terecht komen, waardoor er met de juiste druk veel kracht kan worden gezet. Deze kracht is nodig om de, vaak snel draaiende wielen van een auto, tot stilstaand te brengen. Remvloeistof verschilt met andere vloeistoffen, zoals gewoon water, in die zin dat het een hoger kookpunt heeft. Dit is ook nodig, aangezien bepaalde onderdelen van de auto zeer warm kunnen worden, waardoor de vloeistof langzaam opwarmt.

Aangezien remvloeistof een belangrijke functie vervult in het gehele remsysteem, is het belangrijk om regelmatig te controleren of hier nog genoeg van aanwezig is. Dit kan men zien in het remvloeistof reservoir onder de motorkap.