Redactie Ensie

APK begrippen omschreven

Gepubliceerd op 21-06-2016

2016-06-21

Remblokken

betekenis & definitie

De remblokken zijn een essentieel onderdeel van de auto die er voor zorgen dat de auto kan remmen. De remblokken worden tijdens het remmen tegen de remschijven aangedrukt, zodat er wrijving is met de wielen die vervolgens langzaam tot stilstand komen.

Tijdens het remmen worden de remblokken van een auto tegen de remschijven aangedrukt, die zijn bevestigd aan de wielen. Op deze manier remt de auto door wrijving af. Deze wrijving zorgt er tevens voor dat elke keer dat men als bestuurder van een auto de rem indrukt, er een klein beetje slijtage optreedt bij de remblokken. De remblokken worden op deze manier steeds dunner. Hoe vaker men het rempedaal indrukt, des te vaker worden de remblokken gebruikt en des te meer slijtage treedt er op. Wanneer men veel op de snelweg rijdt, waar men niet al te veel behoeft te remmen, zal de slijtage aan de remblokken gering zijn. Indien men juist veel in de stad rijdt, waar men over het algemeen vaak moet remmen voor stoplichten en dergelijke, zal er juist meer slijtage aan de remblokken zijn.

Indien men een schurend geluid hoort tijdens het remmen, kan dit duiden op versleten remblokken. In dat geval is het zeer raadzaam om zo snel mogelijk naar een garage of monteur te gaan die dit kan verhelpen.