Redactie Ensie

APK begrippen omschreven

Gepubliceerd op 24-02-2016

2016-02-24

Loadindex autobanden

betekenis & definitie

De loadindex, het draag- of laadvermogen, van een autoband geeft aan met hoeveel gewicht men de autoband mag belasten. De loadindex is altijd een cijfer dat is gekoppeld aan een bepaald aantal kilo. Door naar de loadindex te kijken, weet men met hoeveel kilo men de auto maximaal mag belasten.

Op iedere autoband kan men een aantal cijfers vinden die informatie weer geven over de betreffende band. De loadindex wordt over het algemeen samen met de snelheidsindex, wat één letter is, op de autoband weergegeven. De loadindex van een autoband ligt doorgaans ongeveer tussen de 60 à 70 tot 125. Wanneer men de loadindex van een autoband weet, kan men gemakkelijk via bepaalde tabellen opzoeken wat de maximale draagkracht is van een autoband. Een loadindex van 80 staat bijvoorbeeld gelijk aan een maximale draagkracht van 450 kilo. Een loadindex van 108 staat gelijk aan een maximale draagkracht van 1000 kilo.

Wanneer men de loadindex van een autoband weet en men heeft via de gangbare tabellen opgezocht wat de maximale draagkracht is van de autoband, kan men uitrekenen hoeveel de auto mag worden belast. Stel dat men een auto van 1500 kilo heeft met vier dezelfde autobanden die allen een loadindex van 95 hebben. Via de tabel die men kan vinden op websites over autobanden of via de garage kan men achterhalen dat een loadindex van 95 gelijk staat aan een draagkracht van 690 kilo. Omdat de vier autobanden identiek zijn, is de totale draagkracht van de auto 2760 kilo (690 x 4). Hier moet men echter het gewicht van de auto zelf nog van af trekken, wat neerkomt op een maximale draagkracht van 1260 kilo. Men kan dus voor 1260 kilo aan bagage meenemen totdat de maximale draagkracht van de auto is bereikt.