Redactie Ensie

APK begrippen omschreven

Gepubliceerd op 21-06-2016

2016-06-21

ESC

betekenis & definitie

De ESC, oftewel elektronische stabiliteits controle, is een systeem in de auto dat zorgt voor ondersteuning bij de besturing van de auto tijdens een kritieke toestand. Een ESC systeem zal ingrijpen wanneer de auto weg slipt of plotselinge uitwijk manoeuvres moet maken.

Wanneer men als bestuurder van een auto in een kritieke situatie terecht komt waarbij men plotselinge handelingen moet verrichten, wordt de ESC automatisch ingeschakeld. Een ESC werkt op dat moment samen met het ABS, het anti-blokkeer systeem, waardoor de controle over de auto zo goed als kan wordt hersteld. Een ESC zorgt er voornamelijk voor een stabiele wegligging van de auto. Een andere benaming voor ESC is ESP, dit staat voor elektronisch stabiliteits programma.

De ESC werd in 1995 uitgevonden door de Nederlander Anton van Zanten. Mercedez-Benz was het eerste automerk dat het systeem introduceerde voor bepaalde modellen. Dit waren vooral de luxe modellen. Vanaf 1999 bracht Mercedez-Benz vrijwel ieder model uit met ESC. Uit diverse onderzoeken bleek dat de ESC zorgde voor een flinke daling in het aantal ongevallen op de weg. Het Europees Parlement heeft daarom een regeling goedgekeurd die het automerken verplicht om vanaf 1 januari 2014 alle auto’s te voorzien van een ESC.