Redactie Ensie

APK begrippen omschreven

Gepubliceerd op 21-06-2016

2016-06-21

Distributieriem

betekenis & definitie

De distributieriem is een onderdeel van de motor van een voertuig. De distributieriem zorgt er als het ware voor dat verschillende onderdelen van de motor met elkaar in verbinding staan en zodoende de motor kunnen laten blijven draaien.

De functie van de distributieriem staat nauw verbonden met het functioneren van de motor en daarmee de gehele auto. Met betrekking tot de motor kan een onderscheid worden gemaakt tussen twee draaiende onderdelen, namelijk de krukas en de nokkenas. Wanneer men de motor van een auto start, zal de krukas als eerste in werking treden. Aan het uiteinde van de krukas zit een tandwiel verbonden dat meedraait met de krukas. De distributieriem zit rondom dit tandwiel. Het andere uiteinde van de distributieriem zit rondom een ander tandwiel dat weer verbonden is met de nokkenas. Zodra de krukas gaat draaien, zal de nokkenas, door de distributieriem, ook beginnen met draaien.

De distributieriem is over het algemeen gemaakt van een zeer sterk kunststof, versterkt met glasvezel en een teflon coating. Hoewel de distributieriem er voor is gemaakt om zeer lang mee te gaan, doorgaans net zo lang als de gehele auto dient mee te gaan, kan ook dit onderdeel vroegtijdig aan slijtage onderhevig zijn. Wanneer men als bestuurder van een auto een rammelend geluid hoort vanonder de motorkap, kan dit met de distributieriem te maken hebben. Het is in dat geval aan te raden om snel een garage of monteur te bezoeken.