Redactie Ensie

APK begrippen omschreven

Gepubliceerd op 24-02-2016

2016-02-24

Bandenmaat

betekenis & definitie

De bandenmaat geeft bij autobanden de breedte, de hoogte en de diameter van de band aan. De bandenmaat is af te lezen aan de zijkant van de autoband. Deze maten zijn gebaseerd op de maten van de velg.

De bandenmaat bestaat altijd uit meerdere cijfers die allemaal in verhouding staan tot de velg. Bij het vervangen van de banden is het dan ook aan te raden om altijd dezelfde maten te hanteren, wanneer men de velgen niet laat vervangen. Over het algemeen hebben de vier banden bij een auto dezelfde bandenmaat, maar bij sommige auto’s verschilt dit. In dat geval hebben de achterste banden vaak een net wat grotere maat dan de voorste banden.

Een voorbeeld van een bandenmaat zoals op een autoband staat is, 175/65 R14 82T. Het eerste getal ‘175’ geeft de breedte van de band weer in millimeters. Wat betreft dit voorbeeld is de band dus 175 millimeter breed. Het twee getal, ‘65’, geeft de verhouding weer tussen de hoogte en de breedte van de autoband. In tegenstelling tot het eerste getal, gaat het hier dus niet om een feitelijke weergave van de hoogte of breedte, maar om de verhouding tussen deze twee maten. ‘R14’ houdt in dat de diameter van de velg 14 inches is. Hoewel het gebruik van inches in Nederland niet vaak voorkomt, dient men er bij het vaststellen van de bandenmaat op te letten dat de diameter van de velg hierin wordt gemeten Ten slotte wordt met ‘82T’ de load- en snelheidsindex weergegeven. ‘82’ betekent in dit geval dat de autoband een loadindex van 82 heeft, wat gelijk staat aan een maximale draagkracht van 475 kilo. De ‘T’ geeft de geadviseerde maximale snelheid aan.