Redactie Ensie

APK begrippen omschreven

Gepubliceerd op 24-02-2016

2016-02-24

APK keuring

betekenis & definitie

De Algemene Periodieke Keuring is een controle van alle lichte en zware voertuigen om de verkeersveiligheid te bevorderen. Een APK keuring is wettelijk verplicht, wanneer men dit niet doet, loopt men het risico op een boete.

Iedereen die in het bezit is van een voertuig, zal hiervoor een APK-keuring moeten uitvoeren. Bij deze keuring worden alle belangrijke functies van het voertuig gecontroleerd op hun werking. De keuring is in Europa verplicht voor iedereen die een voertuig bezit. Een APK keuring dient over het algemeen elk jaar te worden uitgevoerd. Alleen bij nieuwe auto’s die op benzine rijden, behoeft men in de eerste vier jaar geen APK keuring uit te voeren. Voor nieuwe auto’s die op diesel of LPG rijden behoeft men de eerste drie jaar na aanschaf geen keuring uit te voeren. Wie niet binnen de einddatum een APK keuring laat uitvoeren voor zijn of haar voertuig, mag deze twee maanden na deze datum niet meer op de openbare weg vertonen. Men kan dan automatisch een boete ontvangen voor het in bezit hebben van een auto zonder APK keuring.

Auto’s met een APK keuring zijn, op basis van de normen vastgesteld door de Dienst Wegverkeer, veilig genoeg en niet milieu belastend bevonden. Voordat men een APK keuring laat uitvoeren, kan men zelf een korte check uitvoeren. Hierbij moet men letten op onder andere de verlichting, de werking van de remmen, spanning en profiel van de banden, controle van de remschijven, ruitenwissers en uitlaat. Hoewel er tal van andere onderdelen zijn die worden gecontroleerd tijdens een APK keuring, zoals de wielophanging en de autogordels, kan men bij deze onderdelen snel en makkelijk zelf zien of ze overeenkomen met de normen van een APK keuring.