Redactie Ensie

APK begrippen omschreven

Gepubliceerd op 21-06-2016

2016-06-21

Airconditioning

betekenis & definitie

De airconditioning is een onderdeel van een auto dat ervoor zorgt dat het interieur wordt verkoeld. Bij de meeste airconditioning systemen wordt koude lucht aangevoerd samen met warme lucht, om zo de gewenste temperatuur in de auto te krijgen.

Airconditioning is een gesloten systeem binnen de auto. Het werkt door warme lucht in het systeem te zuigen. Binnen het systeem wordt tegelijkertijd vloeibare koudemiddel verdampt, waardoor de lucht erg koud wordt. De warme lucht die naar binnen wordt gezogen, zal tijdens haar tocht door het gesloten systeem deze nieuwe, koude lucht meenemen. De ‘oude’ warme lucht en de ‘nieuwe’ koude lucht worden vervolgens gezamenlijk weer teruggebracht in de auto, waardoor de temperatuur lager ligt dan voorheen.

Een airconditioning in een auto heeft regelmatig onderhoud nodig. Een deel van het vloeibare koudemiddel zal na verloop namelijk weg lekken, zeker als de airconditioning een tijdje niet wordt gebruikt. Daarnaast moet men er niet van op kijken als men bij zeer warm weer terug komt bij de auto en daar een plas water onder treft. Dit is het overtollige vocht dat via de verdamper van het koudemiddel is afgevoerd.

Naast airconditioning systemen die handmatig moeten worden aangezet, zijn er ook systemen die automatisch werken. Als bestuurder dient men de gewenste binnentemperatuur op te geven, die vervolgens continu door het airconditioning systeem zal worden vastgehouden.