Redactie Ensie

APK begrippen omschreven

Gepubliceerd op 21-06-2016

2016-06-21

ABS

betekenis & definitie

ABS, Anti Blokkeer Systeem, is een onderdeel van de auto dat er voor zorgt dat de wielen van een auto na een noodstop niet blokkeren, zodat de auto daarna nog steeds bestuurbaar is.

Het ABS is een elektronisch remsysteem dat controleert of de wielen van een auto tijdens het remmen niet blokkeren. Wanneer een auto heel hard remt of een noodstop moet maken, is er een kans dat het wiel blokkeert. ABS zorgt ervoor dat, indien er een blokkade wordt geconstateerd, de remkracht op het betreffende wiel even afneemt. Dit gebeurt volledig automatisch. Door het ABS blokkeert het wiel niet en zal het uiteindelijk weer even snel roteren als de andere wielen. Het ABS is er dus voor om te zorgen dat een auto niet oncontroleerbaar wordt tijdens een noodstop of situatie waarin er hard op de rem wordt getrapt.

Wanneer het ABS wordt ingeschakeld, zal de bestuurder van de auto een trilling voelen vanuit het rempedaal. De bestuurder moet in dat geval niet schrikken en het rempedaal stevig ingedrukt houden. Dit is namelijk de ABS die in werking treedt en het rempedaal als het ware een pompende beweging laat maken. Omdat het ABS dit veel sneller kan dan een mens ooit zou kunnen, kan het trillende rempedaal voor een bestuurder onwennig aanvoelen.

In Europa heeft vrijwel iedere auto ABS ingebouwd. Binnen de Europese Unie is iedere autofabrikant verplicht om ABS bij nieuwe modellen in te bouwen.