Woordenboek van eigentijds Nederlands

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 29-10-2020

ziekte van Alzheimer

betekenis & definitie

hersenziekte.

hersenziekte die begint met vergeetachtigheid en die verder wordt gekenmerkt door een voortschrijdende achteruitgang van de cognitieve functies (dementie), doordat eiwitten neerslaan in de hersenen, waardoor de communicatie tussen zenuwcellen belemmerd wordt; meest voorkomende vorm van dementie.
De ziekte van Alzheimer is een van de verschillende vormen van dementie. Alzheimer leidt tot dementie, maar niet alle mensen met dementie hebben de ziekte van Alzheimer. In het taalgebruik wordt de term alzheimer echter vaak gebruikt als de meer algemene term dementie wordt bedoeld.

Voorbeelden:
Er zijn tientallen vormen en oorzaken van dementie, maar de ziekte van Alzheimer is een van de meer voorkomende. Ze uit zich op latere leeftijd, maar de eerste ' plakken ' in de hersenen ontwikkelen zich reeds twintig jaar voordien. Die plakken, ophopingen van een foute variant van een eiwit, b-amyloied, zijn typisch voor de ziekte. Of ze er oorzaak of gevolg van zijn, is niet echt duidelijk. Idem voor de kluwens van het zogenaamde tau-eiwit en voor de ontsteking in de hersenen.
De Standaard, 1996


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis?Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!