Algemeen Nederlands Woordenboek

Digitaal woordenboek van eigentijdse Nederlands

Gepubliceerd op 30-05-2017

wijnboer

betekenis & definitie

iemand die wijndruiven verbouwt.

iemand die wijndruiven verbouwt voor zijn beroep of uit liefhebberij.

Voorbeelden:
Het bepalen van het tijdstip van de oogst is de belangrijkste, maar ook de moeilijkste beslissing die een wijnmaker moet nemen. Dit geldt zeker voor de wijnboer in een wijnland als b.v. Frankrijk. Hier is de concurrentie groot en kan men zich onderscheiden door te gokken op het weer en later te oogsten dan de buurman. Men loopt echter het risico op een mindere oogst omdat het weer nooit exact te voorspellen is.
http://www.wijnbouw.nl/

Al meer dan twee weken ijsbeert Bernhard Werner door zijn huis, door het dorp, door de wijngaarden. Elke dag kijkt hij naar de thermometers op de twee heuvels waar hij met opzet druiven heeft laten hangen die zeer rijp moeten worden en stevig moeten bevriezen. Vorige week had het gekund. Op een nacht vroor het zes graden maar om 5 uur 's morgens kwam er een warme wind op. Wijnboer Werner is vandaag een gelukkig man. Eindelijk kan hij weer een hele nacht slapen. Gisteren wist hij dat het vandaag koud genoeg zou worden.
De Standaard, 1996

Mijn vader was voor de zoveelste maal op rondreis door Frankrijk geweest, hij had weer gelogeerd in allemaal sjieke driesterren-hotels en had onderweg menige wijnboer van een partij goede flessen afgeholpen.
Levi Weemoedt, Een treurige afdronk, 1984

Die Bordelese wijnproductie van ruim 5 miljoen hectoliter heeft een productiewaarde van 80 tot 82 miljard frank. De talrijke Bordelese wijnhandelaars doen daar wat franken bij. Zo ook de wijnmakelaars, wijnexporteurs, wijntransporteurs, wijnimporteurs en de lokale wijnhandelaars, waardoor die fles bij u thuis anderhalve maal tot tweemaal meer kost dan wat de wijnboer er voor ontving.
De Standaard, 1997

In Frankrijk is het iedere wijnboer verboden om zijn akkers te bevloeien of te beregenen. Het hangt van het weer af of er veel water valt dan wel dat er grote droogte heerst. En dat bepaalt mede de aard en de kwaliteit van de verschillende wijnjaren. Ingrijpen door, in tijden van droogte, water op de akker te brengen is streng verboden. Wie dat doet wordt niet meer geclasseerd.
Meppeler Courant, 1994

Wie vanuit Valwig naar de overkant kijkt ziet hoe de akkers in overzichtelijke rechthoeken zijn verdeeld. Na de Tweede Wereldoorlog hebben de wijnboeren langs de Moezel tussen hun wijngaarden verharde wegen aangelegd voor hun landbouwmachines. Ze hebben greppels gegraven om het regenwater af te voeren zodat hun akkers na regenbuien niet meer zo lang onder water staan.
NRC, 1995

Australië telt zo'n 5000 wijnboeren en 700 'winemakers'. In volume is het niet groter dan een gebied als Bordeaux, maar de potenties zijn nauwelijks te overschatten. De sector groeit stormachtig en het einde is nog lang niet in zicht.
NRC, 1995

Alle sherry's rijpen minimaal 3 jaar in het solera-systeem. Dat bestaat uit op elkaar gestapelde vaten die worden gebruikt om wijnen uit verschillende jaren te mengen. In de onderste vaten (de solera, suelo = bodem) zit de oudste wijn. Uit deze vaten wordt de sherry gebotteld. De vaten daarboven (de criaderas) bevatten de jongere soorten die worden gebruikt om de onderste vaten aan te vullen. Zo kan de wijnboer altijd een constante kwaliteit, geur, kleur en smaak garanderen.
http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Er zijn circa 25.000 wijndomeinen die sterk in grootte variëren, van zeer groot tot piepklein. De wijnboeren verhandelen de port niet zelf, maar verkopen hun oogst grotendeels aan de grote porthuizen, de 'portshippers'. De portshippers zorgen voor de verdere verwerking. In het Douro-gebied hebben zij allen hun eigen wijngoederen, de 'quinta's', waar zij de druiven persen en de wijn maken. Slechts enkele weken per jaar tijdens de oogsttijd in september zijn de wijnmakers hier dag en nacht in touw.
http://www.delicatessenhuis.nl/