beoefenaar van de wetenschap.
iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met het beoefenen van wetenschap; beoefenaar van de wetenschap.
Voorbeelden:
Sinds 1988 is hij als wetenschapper verbonden aan het Centrum voor Bevolkings- en Gezinsstudie (CBGS), een wetenschappelijke instelling die ressorteert onder het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.
De Standaard, 1996
Montessori heeft haar hele leven gezocht naar bewijs, in wetenschappelijke zin, voor wat zij intuïtief veronderstelde. Zij is wetenschapper én mystica.
http://montessori-infosite.kennisnet.nl/
Voor de wetenschapper is de Nobelprijs wat de gouden Olympische medaille is voor de sportman.
Max Pam, Wetenschap en humor, 2001
Wetenschappers moeten onderwijs niet als een vervelende bijkomstigheid zien maar als essentieel voor de continuïteit van het vak. Een begeesterd docent kan al gauw een grotere impact op een wetenschappelijke discipline hebben dan een redelijk wetenschapper. Ook voor promovendi is goed onderwijs essentieel. Dit wordt hen tegenwoordig aangeboden onder de paraplu van onderzoekscholen.
http://www.nki.nl/actueel.htm, 2000
"We proberen al sinds jaren genen die kanker of virussen veroorzaken buitenspel te zetten. Nu hebben we eindelijk iets dat werkt. Dit proces maakt een hele nieuwe aanpak mogelijk in bijvoorbeeld kankerbestrijding." Wetenschappers benadrukken dat de techniek op dit moment nog in zijn kinderschoenen staat en dat het nog minstens twee jaar zal duren voor de eerste klinische tests op mensen van start zullen kunnen gaan.
De Morgen, 2002
Wetenschappers kunnen zich vergissen. Dat is ook gebeurd bij DDT. We dachten dat we een fantastisch product hadden. Tot duidelijk werd dat het zich ophoopte in de natuur en in het vet van de mens. Het is toen subiet van de markt gehaald.
De Limburger, 2000
Wetenschappers worden deels beoordeeld op het aantal publicaties, de kwaliteit van de tijdschriften waarin de publicaties verschijnen, en het aantal referenties naar die publicaties.
http://mailserv.cc.kuleuven.ac.be/se_help_nl.html#zoekmethode
Vormt de gekke-koeienziekte een bedreiging voor de volksgezondheid? Wetenschappers hebben nog steeds geen sluitend antwoord op deze prangende vraag.
De Standaard, 1996
Wetenschappers hebben hoge verwachtingen van stamcellen, die kunnen dienen als 'reparatieweefsels'. Als ze erin slagen de stamcellen uit te laten groeien tot zenuwweefsel en dat op de juiste wijze terug kunnen plaatsen in de patiënt, is een verlamming in principe te genezen.
Reformatorisch Dagblad, 2002
Dyslexie, ofwel woordblindheid, betekent dat iemand zwak is in het herkennen van geschreven en gedrukte woorden. Bij de omzetting van geschreven naar gesproken woorden gaat iets mis in de hersenen. Wetenschappers verschillen van mening over de vraag of dat alleen in de linker hersenhelft gebeurt - waar cognitieve aktiviteiten worden aangestuurd - of ook nog in de rechterhelft.
http://62.250.157.96/brain/brain.cgi?page=frames_frontpage.html_id=
Wetenschappers zijn bezorgd over de hoge concentraties van het bestrijdingsmiddel toxafeen in vissen en zoogdieren die leven in de noordelijke delen van de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Het Rijksinstituut voor Visserij Onderzoek (RIVO) en het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) zijn bezig met studies naar de werkelijke giftigheid van het middel.
NRC, 1994
Twee wetenschappelijke teams werden erop uitgestuurd om te kijken of het visbestand inderdaad schade opliep door het afsluiten van de rivier, zoals de lokale bevolking beweerde. De conclusie van de wetenschappers luidde echter dat de afdamming van de rivier de Mun ecologisch verantwoord is.
http://www.novib.nl/content/?type=Article=3351, 2002
We krijgen een steeds beter inzicht in de onderlinge verwantschap van de thans levende wezens. Dank zij fossielen komen wetenschappers erachter hoe soorten zijn ontstaan en hoe ze zijn uitgestorven. Die kennis van het verleden kan ook nuttig zijn voor de toekomst van onze planeet aarde.
http://www.5stars.be/tellus/