Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 29-10-2020

volant

betekenis & definitie

decoratieve textielstrook.

decoratieve textielstrook aan de onderkant van een ander stuk stof (bv. aan mouwen, jurken, beddenspreien, gordijnen of zonneschermen); valletje; voile.

Voorbeelden:
De mannen gingen gekleed in sobere pakken, want vanaf de teloorgang van het Ancien Régime na de Franse Revolutie is het afgelopen met het dragen van kanten volants aan de hals en polsen, met lichtgekleurde zijden jassen en broeken, witte kousen en poederpruiken.
http://www.kunstbus.nl/index.html?http://www.kunstbus.nl/verklaringen/mode.html

In het midden ontwaarde hij een groot, breed bed met een schuinoplopende luifel van zacht doorschijnende tule dat wijd plooiend langs de bedranden neerhing [...]. 'Ik zou maar onder het bed vandaan komen,' riep hij vriendelijk [...]. Het duurde enige seconden. Toen schoof van onder de volant een blond vrouwenhoofd met een verwarde kruin.
Appie Baantjer, De Cock en de dode harlekijn, 1978

De volant is voor alles een decoratief object. Dit stukje stof, verkrijgbaar in meerdere vormen, maakt uw zonwering af. De vorm die het meest voorkomt is de golf, maar uw zonweringspecialist kan u ook andere vormen aanraden.
http://www.zonwering-nodig.nl/9/kiezen-zonwering/496

Ten slotte gaf ze zich toch gewonnen en kocht ze een jurk met volants en groene bloemen op een witte ondergrond.
Marianne Fredriksson, Anna, Hanna en Johanna, 2000

De Roman Shade I is een rechthangend vouwgordijn dat per segment van circa 25 cm omhoog wordt getrokken. Neergelaten is de Roman Shade I recht met een plooi en volant aan de onderzijde. Boven de volant bevindt zich een tunnel waar een aluminium balein in is geschoven. Hieraan zijn de koorden aan de achterzijde bevestigd. De hoogte van de volant is circa 25 cm en deze wordt in de totale hoogte van het product verwerkt.
http://www.dugreja.nl/binnen-zonwering/vouwgordijnen/vouwgordijnen.htm

Kant en klaar afgebiesd. Volant voor markiezen in 6 verschillende vormen.
http://www.meubelstoffenvoordeel.nl/nl/enmeer/volantrand/12/

< >