Algemeen Nederlands Woordenboek

Digitaal woordenboek van eigentijdse Nederlands

Gepubliceerd op 30-05-2017

verrekijker

betekenis & definitie

[b]kijker waarmee men iets op verre afstand kan bekijken.

Meestal in toepassing op een dubbele veldkijker of toneelkijker; binocle; binoculair.[/b]

Voorbeelden:
Verrekijkers zijn in diverse maten te krijgen, ik denk dan bv. aan 8x50 of l0x40; persoonlijk heb veel ervaring meteen l0x40 en een 20x60. Het eerste getal duidt de vergroting van de kijker aan en het tweede getal de lensopening in mm. Ervaringen met een 20x60 verrekijker. Juist deze 20x60 is voor mij een belangrijk instrument. Ik heb deze kijker een aantal jaren geleden aangeschaft en werk er nog regelmatig mee, met veel plezier. Het voordeel van deze kijker is dat deze nog net in de hand is te houden en dus niet direct een statief nodig heeft.
http://vsa.intouch.nl/vs08106.htm

Lachend wuift de eerste officier Glenns tegenwerping van de hand en even later hijst kwartiermeester Bijl hem in een regenpak, hangt een verrekijker om zijn nek en loopt met hem mee naar beneden.
NRC, 1995

Een verrekijker is bovendien veelzijdig. Overdag voor aards gebruik en in de avond en nacht voor de sterrenkunde.
http://vsa.intouch.nl/vs08106.htm

Om zijn nek hangt de riem van een verrekijker. Ze vragen de man of hij nog andere wandelaars is tegengekomen. 'Nee,' is het antwoord. 'Alleen maar gieren.' Hij knikt opgewonden met zijn hoofd in de richting van de bergkam. 'Vier, vijf. Je kunt ze goed zien.'
Kees van Beijnum, De vrouw die alles had, 2002