Algemeen Nederlands Woordenboek

Digitaal woordenboek van eigentijdse Nederlands

Gepubliceerd op 30-05-2017

verklikkip

betekenis & definitie

verklikkerkip.

kip die bewust niet wordt ingeënt tegen besmettelijke vogelziektes, bijvoorbeeld vogelgriep, en die vervolgens wordt losgelaten in een stal of op een boerderij waar ziektes geheerst hebben, om te onderzoeken of het virus of de bacterie daar daadwerkelijk verdwenen is of eventueel gemuteerd is; verklikkerkip.

Voorbeelden:
'Verklikkip' luidt einde vogelpest in. Het ministerie van Landbouw en het bedrijfsleven hebben gezamenlijk een plan ontworpen voor de herstart van de pluimveesector.
NRC, 2003

Lakmoesproef voor de overwinning van het vogelpestvirus is het plaatsen van de zogenoemde 'verklikkip'. Op elk pluimveebedrijf wordt een aantal verklikkippen geplaatst, ongeveer één procent van het normale aantal. Blijven zij gedurende drie weken vogelpestvrij, dan geeft 'Brussel' het groene sein voor herbevolking van de pluimveebedrijven.
NRC, 2003

De eerste tests met zogenoemde verklikkippen tonen gunstige resultaten. Bij de kippen, die drie weken geleden uitgezet werden op scharrelbedrijven in het Gelderse Opheusden en Koningsbosch in Limburg, werd geen vogelpestvirus aangetroffen. Dat heeft het minister van Landbouw bekend gemaakt.
http://nos.nl/archief/2004/nieuws/index.html#@http://nos.nl/archief/2004/nieuws/dossiers/vogelpest/2003/juli/2207_verklikkippen.html, 23 juli 2003