Algemeen Nederlands Woordenboek

Digitaal woordenboek van eigentijdse Nederlands

Gepubliceerd op 30-05-2017

uitentreuren

betekenis & definitie

steeds maar weer.

iedere keer maar weer opnieuw; steeds maar weer; telkens weer; negatiever ook: tot vervelens toe; tot in het oneindige; eindeloos.

Voorbeelden:
Reve zal nooit een echte roman kunnen schrijven omdat hij eigenlijk niet geïnteresseerd is in wat zijn medemensen bezielt. Hij kan alleen ouwehoeren over zijn eigen gevoelens. Helaas heeft de lezer daar al uitentreuren kennis mee kunnen maken in de zesentwintig vorige boekwerken van de volksschrijver.
Sara Block, Sara Block in De Brakke Hond, 1995-1998

Complete teksten werden klassikaal en uitentreuren opgedreund, en er zo voor altijd in gehamerd.
NRC, 1994

Emancipatie mag niet meer. Waarom eigenlijk niet? Waardoor heeft dit voormalig principe van vooruitstrevend Nederland haar glans verloren en krijgt geen ambitieuze veertiger het meer uit de strot? Heeft de werkelijkheid het begrip soms achterhaald en is iedereen zo uitentreuren geëmancipeerd dat men het woord niet meer kan hóren, laat staan uitspreken?
NRC, 1995

Het vreemde was dat mijn vader die altijd bezig was platen eelt met een kaasschaaf van zijn voeten te snijden en uitentreuren zijn schoenen poetste, dwars door plakken koeienvlaai liep.
Nelleke Zandwijk, De dag van de jas, 2001

Weinig ouders zullen op het idee komen of ertoe te bewegen zijn zo te poseren voor hun zoontje van zeven, dat zijn eerste kiekjes probeert te maken. Dat doen alleen mensen die al uitentreuren op banalere wijze gefotografeerd zijn, of dat, uit artistieke aandrift, nooit hebben toegelaten.
W.F. Hermans, Boze brieven van Bijkaart, 1977

Ovidius' Tristia, de eerste van zijn twee bundels ballingschapsgedichten, hebben schrijvers, al dan niet zelf verbannen, uitentreuren getroost, gesterkt en geïnspireerd.
De Standaard, 1995

Ik schat rechttoe rechtane amateurs hoger dan lieden die mij er middels een of andere kunstvorm uitentreuren opmerkzaam op maken dat de wereld één ellende is, dat onze kinderen aan de drugs zijn en er alom incest wordt gepleegd door mensen van wie je het niet zou verwachten.
Rudy Vandendaele, Dwarskijker, 1996-1998

Dat zowel PSV als Feyenoord elkaar tot uitentreuren hadden bespioneerd, maakte het spel er niet beter op.
De Telegraaf, 2002