Algemeen Nederlands Woordenboek

Digitaal woordenboek van eigentijdse Nederlands

Gepubliceerd op 30-05-2017

taxi

betekenis & definitie

huurvoertuig met chauffeur.

motorvoertuig waarmee passagiers zich naar de gewenste bestemming laten brengen tegen betaling van een ritprijs die doorgaans afhankelijk van de afgelegde afstand op een meter wordt aangegeven; huurvoertuig met chauffeur.

Voorbeelden:
Wat zijn de tarieven voor een taxi? De kosten voor een rit met een straattaxi hangen af van: het starttarief, de afstand en de duur van de rit. Voor al deze onderdelen geldt een maximumtarief [...]. Een taxichauffeur mag u een vaste ritprijs aanbieden. Ook mag hij voor aanvullende diensten een toeslag rekenen. Bijvoorbeeld voor het dragen van uw koffers. U moet de vaste prijs of toeslag afspreken voordat de taxirit is begonnen.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/taxi/vraag-en-antwoord/wat-zijn-de-kosten-voor-een-taxi, 2015

Niet alle particuliere taxi's beschikken over een meter. Indien een taxi geen meter heeft, spreek dan van te voren duidelijk de ritprijs af.
http://www.elmar.nl/informatie/landeninfo/landen/europa/bulgarije/Praktische_Info_5.asp

Het Nederlands Meetinstituut (NMI) gaat namelijk alle zogenaamde 'taxameters' in deze provincie keuren. Dit vloeit voort uit een recente wijziging van de IJkwet. Nederland is één van de laatste landen in Europa dat een dergelijke verplichte keuring invoert. Het Meetinstituut werkt regiogewijs het land af, totdat in augustus 1996 alle Nederlandse taxi's van geijkte taxameters zijn voorzien.
Meppeler Courant, 1995

Honderden Amsterdamse taxi's blijken te zijn uitgerust met een apparaatje dat de kilometerstand kan beïnvloeden.
De Telegraaf, 2000