Algemeen Nederlands Woordenboek

Digitaal woordenboek van eigentijdse Nederlands

Gepubliceerd op 30-05-2017

seniorenmoment

betekenis & definitie

moment van vergeetachtigheid.

moment dat het geheugen van een ouder persoon hem even in de steek laat; moment dat een ouder persoon even iets vergeet; ogenblik van vergeetachtigheid; blijk van geheugenverlies.

Voorbeelden:
I'm having a senior moment (ik heb even een seniorenmoment) hoorde ik deze zomer een Engelse zeggen die in haar geheugen vergeefs naar een naam zocht.
http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/archief/article/detail/1793970/2010/09/13/Oeps-een-seniorenmoment.dhtml, 13 september 2010

Ik weet dat we naar Leiden gaan. Ik weet ook, dat we naar iets moois gaan. Wellicht iets van vroeger? Maar wat het is? Ik weet het niet meer. Het is tijden geleden afgesproken. Ik heb toen: Leiden in mijn agenda gezet. En meer niet. En meer weet ik ook niet. Potverdikkeme nog an toe. Dit is geen seniorenmoment meer... Dit is een seniorentijdvak lijkt het wel.
http://marlou-praathuis.blogspot.nl/2009/11/seniorenmoment.html, 19 november 2009

De verschillende versies over haar entree in de journalistiek leveren smakelijke verhalen op maar duiden tegelijk op een geheugen dat het niet zo nauw neemt. Het titelverhaal doet daar prachtig verslag van. Ephron wijst erop dat wat ooit een seniorenmoment was nu een googlemoment is geworden. Als je de titel wilt weten van die film met Jeremy Irons of even kwijt bent dat het drankje met gekneusde muntblaadjes mojito heet dan kun je dat via google zo reconstrueren. Is een googlemoment niet veel dynamischer en eigentijdser dan een seniorenmoment?
http://www.roelfmiddel.nl/?content=leesimpressies&impressie=nora-ephron-daar-staat-mij-niets-van-bij, 2011