Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

rundvlees

betekenis & definitie

vlees van runderen.

vlees van een koe, stier of os; vlees van runderen en met name van volwassen runderen.
Kalfsvlees is vlees van jonge runderen en wordt doorgaans geen rundvlees genoemd. Kalfsvlees is lichter van kleur, is malser en zachter van smaak.

Voorbeelden:
De Belg eet per jaar gemiddeld 110 kg vlees en vis. Een cijfer dat de laatste twintig jaar stabiel blijft. Alleen doen zich binnen het consumptiegedrag belangrijke verschuivingen voor: het verbruik van gevogelte stijgt en dat van varkensvlees blijft stabiel, rundvlees is steeds minder geliefd.
De Standaard, 1996

Algemeen bewaart vet vlees minder lang dan mager vlees (omdat vet vlees sneller ranzig wordt). Kalfsvlees: 6 maanden (rauw kalfsvlees is niet erg voor diepvriezen geschikt). Rundvlees: magere stukken (biefstuk): 9-10 maanden; vette stukken (gehakte biefstuk): 6 maanden.
http://www.ecoline.org/verde/publicaties/50vragen/index.shtml, 1996

Tachtig procent van de Indiërs zijn hindoe. Zij eten geen rundvlees en zien koeien als heilige dieren.
De Standaard, 1996

We zijn gespecialiseerd in varkensvlees, rundsvlees en kalfsvlees, wij verkopen dit in groothandel aan slagerijen, warenhuizen en horeca-zaken.
http://www.de-kock.be/producten.html

We nuttigen als lunch in het International Café van Austin een dikke plak grijsdoorbakken rundvlees, overgoten met een ondefinieerbare gele saus, vergezeld van een schep onvervalste mashed potatoes.
De Standaard, 1996

Snijd het rundvlees in dunne repen en doe ze in een grote kom.
NRC, 1993