Algemeen Nederlands Woordenboek

Digitaal woordenboek van eigentijdse Nederlands

Gepubliceerd op 30-05-2017

plofkip

betekenis & definitie

doorgefokt vetgemest vleeskuiken.

vleeskuiken dat zo snel doorgefokt wordt dat het na 42 dagen slachtrijp is; jonge kip die in hoog tempo wordt vetgemest.
Met ingang van 2015 is het in Nederland verboden de plofkip in de supermarkt te verkopen.

Voorbeelden:
Albert Heijn blijft regulier kippenvlees verkopen. Wakker Dier had de supermarktketen verzocht de zogenaamde 'plofkip' uit het assortiment te halen, maar Albert Heijn geeft aan die oproep geen gehoor [...]. Wakker Dier startte eerder dit jaar een campagne om te proberen een einde te maken aan de verkoop van regulier kippenvlees. Kuikentjes van vijftig gram worden volgens de actiegroep in zes weken afgemest tot een 'vleeshomp' van ruim twee kilo. De organisatie schreef onder meer veertig supermarkten en A-merken aan met het verzoek het reguliere kippenvlees te vervangen door kip met minimaal één ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.
NRC, 24 februari 2012

Plofkippen zijn vleeskuikens die in stallen opeengepakt zitten. Ze zijn zodanig doorgefokt dat ze sneller slachtrijp zijn. Dit veroorzaakt veel fysieke problemen. Albert Heijn zegt het reguliere kippenvlees niet uit de schappen te bannen, onder meer omdat er niet voldoende kippen zijn die een beter leven hebben gehad om het reguliere kippenvlees te vervangen.
http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2012/02/ah-verkoop-plofkip-gaat-doorrr, 24 februari 2012

Vleeskuikens zitten in grote hoeveelheden in stallen opeengepakt. Ze zijn zodanig doorgefokt dat ze zo snel groeien dat ze na gemiddeld 42 dagen 'slachtrijp' zijn. Overigens veroorzaakt deze ongehoord snelle groei vaak voor hartproblemen. Vleeskuikens lopen het risico letterlijk dood te groeien. De journalist Wouter Klootwijk heeft hiervoor de term 'plofkip' geïntroduceerd. Jaarlijks sterven zelfs ongeveer 15 miljoen vleeskuikens voordat zij de slachtleeftijd hebben bereikt.
http://www.eetgeendierenleed.nl/index3.php?p=kip&b=bio