Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

pelagisch

betekenis & definitie

levend in of op diepe zee.

zich bevindend in de diepe zee, verwijderd van bodem en kust; levend in of op het water van de diepe zee; vrijzwemmend zonder gebonden te zijn aan kust of zeebodem; levend in de pelagische zone.

Voorbeelden:
Pelagische vissen. Hieronder verstaan we die vissen, die zich in de waterkolom ophouden. De meest bekende zijn de haring en de makreel.
http://members.home.nl/vismarkt/trefword.htm

Op een paginagrote afbeelding wordt getoond hoe verschillende blauwe haaien schipbreukelingen omcirkelen. De elegante lange afstandszwemmers, die gemakkelijk aan hun lange snuit, grote ogen en slanke, langgerekte borstvinnen zijn te herkennen, jagen zowel op haringen, tonijnen, makrelen als op de pelagisch levende pijlinktvissen.
http://home.hccnet.nl/r.van.vliet/Diverse_haaien/MiddellandseZee/body_middellandsezee.html

Pelagische vogels, de echte zeevogels zoals jan-van-genten, zeekoeten, alken en roodkeelduikers, mijden het offshore windmolenpark bij Egmond aan Zee.
http://www.vogelbescherming.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/q/ne_id/447, 30 augustus 2011

De geep is een pelagische scholenvis die hoofdzakelijk bij de oppervlakte op andere vissen jaagt.
http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

Sinds 1998 wordt, op initiatief van en actieve ondersteuning door de PFA, door visserijbiologen van het Nederlands Instituut voor Visserijonderzoek (RIVO) in samenwerking met onderzoeksteams van het Mauritaanse visserij-instituut CNROP onderzoek gedaan naar de pelagische bestanden bij West-Afrika.
http://www.pvis.nl/

De lederschildpad is pelagisch, wat betekent dat het dier op volle zee leeft en hier soms drijvend kan worden aangetroffen om te zonnen maar zich weinig laat zien rond de kust.
http://winterroosje.come2me.nl/829913/Lederschildpad

De groep vissen is te onderscheiden in 3 hoofdgroepen: bij de bodem levende vissen (bentisch); in de waterkolom levende vissen (pelagisch) en zowel op de bodem als in de waterkolom levend (epibenthisch).
www.vliz.be/imisdocs/publications/121804.pdf, juni 2003

< >