soort ijsgerecht.
zacht ijsgerecht dat bereid wordt door een luchtig mengsel van eieren, lobbig geslagen room, suiker en smaakgevende ingrediënten zoals vanille, zonder roeren te laten bevriezen.
Voorbeelden:
Klop de slagroom tot zachte pieken en schep door het volledig afgekoelde dooiermengsel. Schep het room-dooiermengsel in een metalen vorm, dek die af en zet hem minstens 4 uur in het vriesvak. U kunt deze parfait met een garnituur van gestoofde peren serveren, of met schijfjes appel die u met citroensap en suiker in boter hebt gebakken en met calvados geflambeerd.
NRC, 1995
Bereidingstijd: 35 minuten (plus invriezen). Aantal personen: 4. Jeroen maakt geen ijsroom, maar een parfait. Het koele dessert is de ideale afsluiter van een feestelijke maaltijd, maar het smaakt net zo goed op elk moment van een warme dag [...]. Zet de frambozenparfait meteen in de diepvriezer. Hoe sneller je de bereiding kan invriezen, hoe minder ijskristallen er zich kunnen vormen (Denk maar aan wat er gebeurt met een restje ijsroom).
http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/frambozenparfait, 2015
Parfait. Een ijsgerecht met als hoofdbestanddeel stijfgeslagen room. Parfait-ijs heeft een zachte structuur, smelt niet snel en kan goed in plakken worden gesneden. Oorspronkelijk bestond een parfait uit een mengsel van stijfgeslagen gezoete room met heel sterke koffie. Maar nu worden ook de variaties, gemaakt met een dikke vruchtenmoes of crème fraiche, parfait genoemd. Het parfait-ijs kan ook voor een ijstaart of ijssoufflé worden gebruikt.
http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm, 2002