ziekelijke, dwangmatige neiging tot kopen.
als een ziekte voorgestelde neiging om allerlei zaken te kopen; ziekelijke, dwangmatige, impulsieve neiging tot het kopen van dingen, vooral van dingen die men eigenlijk niet nodig heeft, maar bijvoorbeeld ook van nieuwe producten of extreem veel veel van iets, zoals van kleding, elektronische apparatuur, boeken of schilderijen; ziekelijke neiging tot kopen; ziekelijke kooplust; koopzucht; koopverslaving.
De term werd al in 1909 geïntroduceerd door de Duitse psychiater Emil Kraepelin (1856-1926), maar kwam in het Nederlands pas rond het begin van de 21ste eeuw in gebruik.
Voorbeelden:
Er zijn veel termen die gebruikt worden voor de aandoening koopziekte. De officiële term voor koopziekte of koopverslaving is oniomanie. Hier volgen enkele termen: shopaholisme, compulsive buying, koopdwang, ongecontroleerd koopgedrag, koopobsessie.
https://todio.nl/gezondheid/koopziek-compulsief-kopen/, 10 februari 2014
De term oniomanie wordt niet zo vaak gebruikt in de volksmond. Meer herkenbare synoniemen hiervoor zijn koopzucht, koopziekte, aankoopziekte, shopaholisme, koopverslaving of de Engelse term compulsive buying disorder.
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/verslaving/178121-dwangmatig-koopgedrag-signalen-en-gevaren.html
In het begin van de 20ste eeuw omschreef Kraepelin (1909) het begrip Oniomanie als: 'die Krankhafte Kauflust, die den Kranken veranlasst, sobald sich ihm dazu Gelegenheit bietet, ohne jedes wirkliche Bedürfnis in großen Mengen einzukaufen, Hunderte von Halsbinden oder Handschuhen, Dutzende von Anzügen, Hüten, Überröcken, Schmucksachen, Spazierstöcken, Uhren’'
http://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/assets/articles/articles_2908pdf.pdf, 2010
Pas in 1987 werd oniomanie beschreven als een niet herkende vorm van geestelijke afhankelijkheid (Glatt & Cook 1987). In Nederland is oniomanie nog steeds een tamelijk onbekend begrip.
http://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/assets/articles/articles_2908pdf.pdf, 2010
Avis Cardella kon jarenlang niets anders dan shoppen. Ze had een kast vol ongedragen kleding, teveel schulden en ze kon nauwelijks eten kopen, maar de enige oplossing was Gaultier, Prada of Gucci. Oniomanie, de officiële term voor haar ziekte, verpestte langzaam haar relatie, haar carrière en haar financiële toekomst.
https://www.bol.com/nl/f/koopzucht/30548516/, 2010
Bijna een jaar geleden opende in Roermond de eerste en tot nu toe enige polikliniek in Nederland voor de behandeling van koopverslaving, officieel oniomanie. De deelnemers komen gedurende tien weken iedere week bij elkaar.
https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/je-koopt-die-onzekerheid-nooit-helemaal-weg/, 1 oktober 2007
Mensen met koopverslaving of compulsief koopgedrag (met een moeilijk woord ook oniomanie genoemd) hebben een permanente en vooral ongecontroleerde drang om te kopen, zonder enige reële behoefte en ongeacht hun financiële middelen.
https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=17524, 2015