schematische weergave van een onderwerp.
schematische weergave van een bepaald onderwerp of een bepaald probleem, meestal vormgegeven in een soort diagram met in het midden het centrale onderwerp of probleem en daaromheen zijdelings betrokken begrippen in de vorm van teksten, plaatjes, etc..
Voorbeelden:
Een mindmap verschilt van een diagram in vooral één opzicht: een mindmap heeft uitdrukkelijk het vertrekpunt van een lineaire gedachtenreeks met een logische opeenvolging van relevante begrippen: deze opeenvolging wordt nu 'omgezet' in een visuele ruimte. Daarbij wordt de visuele ruimte benut, maar tevens ondergeschikt gemaakt aan de gedachtengang: de visuele ordening biedt slechts een hulpmiddel om het denkproces op zijn inhouden te analyseren. Het 'wat' moet 'zichtbaar' worden. In die zin is de mindmap artificieel; dat is overigens de zwakke plek van vele overeenkomstige technieken.
http://www.demaatschap.nl/mindmap.htm
De mindmap: Pak een vel papier en zet stedelijke distributie in het centrum.
http://www.psd-online.nl/, 2001
U ziet dat een A-4tje al snel te klein is voor een mindmap.
http://www.psd-online.nl/, 2001
Blijkbaar kan een lineair uitgeschreven denkproces niet dat overzicht bieden waar een mindmap wél toe in staat is: een visueel verband blijkt een méérwaarde te bevatten als het aankomt op het creatief bedenken van nieuwe concepten.
http://www.demaatschap.nl/mindmap.htm