Algemeen Nederlands Woordenboek

Digitaal woordenboek van eigentijdse Nederlands

Gepubliceerd op 29-10-2020

mental coach

betekenis & definitie

mentale coach.

iemand die een ander - al dan niet voor zijn beroep - mentaal begeleidt, ondersteunt; mentale coach.

Voorbeelden:
Vanaf deze week zitten er twee mental coaches op Schiphol. Elke manager kan zich nu tussen twee luchtreisjes door laten oppeppen. Maar wat is een mental coach eigenlijk? Wat moet iemand kunnen om het te worden? Gewoon keihard advies geven!
de Volkskrant, 2001

De mental coach is overal. Termen als mentor en supervisor zijn verdrongen en worden alleen nog in het welzijnswerk en het onderwijs gebruikt. Het snelle bedrijfsleven associeert zich liever met de sport. Iedereen die het maximale uit zijn leven wil halen, neemt een mental coach, een life coach of gewoon een coach. In principe kan hij elke man of vrouw, met wie hij het goed mee kan vinden, vragen zijn mental coach te worden.
http://www.ad.nl/artikelen/Nieuws/1034916742652.html

Een opvallende rol tijdens het congres is weggelegd voor Marten Fortuyn, de broer van Pim. Fortuyn spreekt tot het congres over zijn Operatie Schone Lei, waarmee in de komende weken het vertrouwen van de 1,6 miljoen LPF-stemmers moet worden teruggewonnen. Verontschuldigingen maken geen deel uit van de operatie, verduidelijkt de zelfverklaarde mental coach van de partij. "Dat is iets voor minkukels en losers."
Het Parool, 2002

Alex Engel, oprichter van de Nederlandse Orde van Beroepscoaches en zelf actief als mental coach, denkt vooral dat imago een belangrijke rol speelt in de opkomst van coaches. "Je bent wat als je een coach hebt", vertelt hij. Deze populariteit zorgt er echter ook voor dat er veel wildgroei is in de personele sector. "Er zijn ontzettend veel mensen die zichzelf ineens bombarderen tot personal coach."
http://www.spitsnieuws.nl/archives/entertainment/2013/01/de-personal-coach-voor-%25C3%25A1lles, 16 januari 2013