Algemeen Nederlands Woordenboek

Digitaal woordenboek van eigentijdse Nederlands

Gepubliceerd op 30-05-2017

maatjesharing

betekenis & definitie

nieuwe haring.

eerste, jonge haring van het seizoen die nog geen hom of kuit heeft aangemaakt en daardoor zijn hoge vetpercentage heeft behouden en die na gekaakt, gezouten en gefileerd te zijn rauw uit de hand of op een broodje gegeten wordt, meestal met rauwe, gesneden uitjes erbij; maatje; Hollandse nieuwe; nieuwe haring.

Voorbeelden:
Naast maatjesharing en Zeeuwse mosselen heeft de Nederlandse visserij nog een uitgesproken specialiteit in huis: de Hollandse garnaal.
http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

De Hollandse Nieuwe of maatjesharing moet aan een bepaald vetpercentage voldoen. Het vetgehalte (16 tot 25 procent) bepaalt min of meer het predikaat maatjesharing. Als de haring niet voldoet aan het minimaal vereiste vetgehalte, is hij niet geschikt om als Hollandse Nieuwe op de markt te verschijnen.
http://members.home.nl/vismarkt/haring2.htm

Maatjesharing. De Hollandse Nieuwe is de goed doorvoede haring die in de maanden mei t/m juli is gevangen. Hij wordt ook wel maatjesharing genoemd. Dit woord is afgeleid van 'magedekenharinc' wat 'maagdelijke haring' betekent. Juist de driejarige haring die zich nog niet heeft voortgeplant, is in Nederland erg gewild.
http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Maatjesharing wordt gevangen van begin mei tot begin augustus.
Algemeen Dagblad, 2000