verse, zachte, witte kaas.
verse, zachte, witte kaas die ontstaat door stremming van melk; plattekaas.
Voorbeelden:
Kwark. Verse ongepekelde kaas. Wordt met hetzelfde stremsel gemaakt als kaas, met dit verschil dat er veel minder stremsel wordt gebruikt en dat het rijpingsproces al na een dag wordt gestopt. Daardoor kan kwark nooit zo hard worden als kaas.
http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm
Ik breng de kwark terug naar de koelkast als we uitgesnoept zijn.
http://www.amsterwitched.nl/
Ze smeerde een boterham met kwark.
Arnon Grunberg, De asielzoeker, 2003
Gisteren heb ik zelf spaghetti gemaakt en had ik kwark als toetje.
http://www.humanitas.nl/jaarverslag/index.html, 2002
In het weekend ontbijt vanaf acht uur. De etenswaren staan helemaal achterin, aan het oog onttrokken door planten. Fruitsalade met kwark. Koffie wordt gebracht.
A.F.Th. van der Heijden, Engelenplaque, 1973-2003