Algemeen Nederlands Woordenboek

Digitaal woordenboek van eigentijdse Nederlands

Gepubliceerd op 30-05-2017

jip-en-janneketaal

betekenis & definitie

eenvoudige, begrijpelijke taal.

eenvoudige, voor iedereen begrijpelijke taal, vergelijkbaar met de taal die de kinderen Jip en Janneke spreken in de gelijknamige boeken van schrijfster Annie M.G. Schmidt.

Voorbeelden:
De roep om begrijpelijke taal is de laatste tijd weer geregeld te horen. Vaak valt dan de term jip-en-janneketaal. Maar wat is dat eigenlijk voor taal? Twee tekstdeskundigen doken in het werk van Annie M.G. Schmidt en gingen na wat wij daarvan kunnen leren.
http://www.kennislink.nl/publicaties/zeg-het-in-jip-en-janneketaal, 1 september 2009

Vanwege de eenvoud van de taal in de boekjes hebben Jip en Janneke hun naam gegeven aan eenvoudig taalgebruik in het algemeen: jip-en-janneketaal is bij overheid en bedrijfsleven sinds de jaren negentig een symbool voor heldere, makkelijke taal. Voor zover bekend is de geestelijk vader van de term jip-en-janneketaal Peter Zuydgeest, eind jaren tachtig voorlichter bij de gemeente Voorburg. Voor zijn trainingen Begrijpelijk Schrijven voor ambtenaren maakte hij een poster met als slogan 'Burgemeester Eenhoorn schrijft begrijpelijk. Vindt hij. Maar begrijpelijk voor wie? Jip en Janneke of Einstein?'
http://nl.wikipedia.org/wiki/Jip_en_Janneke#Jip-en-janneketaal

Tot 15 mei wordt alleen nog gesproken in 'Jip-en-Janneketaal'. De man die de ingekrompen vocabulaire - niet direct een woord voor Jip en Janneke - als eerste moet uitdragen, heet Hans Dijkstal.
Het Financieele Dagblad, 2002

Den Haag leert ambtenaren Jip en Janneke-taal. Denkt u nog steeds dat dure woorden en onbegrijpelijke begrippen een brief meer aanzien geven ? Ga dan eens buurten bij de ambtenaren in Den Haag. Zij hebben namelijk het Helder Haags Woordenboek gekregen, met simpele oplossingen voor ambtelijke woorden.
http://www.beleidsimpuls.nl/jip_en_janneke_taal.php