Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

hoogdruk

betekenis & definitie

boekdruk.

grafische techniek waarbij de af te drukken lijnen, vlakken en tekens in reliëf boven op een drukplaat of drukrol liggen en door inkt op de verhoogde delen worden overgebracht op het te bedrukken materiaal; boekdruk.

Voorbeelden:
Hoogdruk is de overkoepelende naam van een aantal grafische technieken. Hoogdruk kenmerkt zich doordat de drukinkt zich voor het afdrukken op de verhoogde gedeelten van de drukvorm bevindt [...]. Het drukken met behulp van een zetsel bestaande uit loden letters, biljetletters en clichés is een vorm van hoogdruk. Tot in de 20e eeuw werd het meeste drukwerk in grote oplagen, zoals boeken, vervaardigd in hoogdruk. Door deze zeer algemene toepassingsvorm wordt hoogdruk soms ook met de naam boekdruk aangeduid. Boekdruk is echter een vorm van hoogdruk en geen synoniem.
http://www.kunstcentrum.nl/content.php?id=111, 2009

Hoogdruk of boekdruk, benaming voor de grafische techniek, waarbij de drukkende elementen verhoogd op de drukplaat liggen […]. De eerste hoogdrukpers werd omstreeks 1450 door Johannes Gutenberg gebouwd. De hoogdrukvorm (het drukelement) lag op een tafel en nadat het papier was aangebracht, werd een vlak tegendrukelement (de degel) er met kracht tegenaan gedrukt […]. In het begin van de 19de eeuw werd door Friedrich Koenig en Andreas Bauer een pers gebouwd met een ronde tegendrukcilinder […]. Het derde type hoogdrukpers is de rond-op-rond-pers: zowel druk- als tegendrukelement zijn cilindrisch.
http://artikelen.foobie.nl/media/hoogdruk-of-boekdruk/

In grote lijnen kennen we drie verschillende druktechnieken: hoogdruk ook wel boekdruk of typografie genoemd: de hoogliggende gedeelten van de drukvorm geven inkt af op het papier; diepdruk, de diepliggende gedeelten van de drukvorm geven inkt af op het papier (het papier zuigt als het ware de inkt hieruit op); vlakdruk, ook wel lithografie of offset genoemd; bij deze druktechniek bestaan geen verschillen in hoogte van de drukvorm, maar wordt een deel van de drukvorm inktafstotend gemaakt.
http://www.nvph.nl/filency/index.htm

De student kan in het atelier diverse technieken leren, met name de hoogdruk waartoe houtsnede, linosnede en houtgravure behoren, de diepdruk met de ets, droge naald, aquatint, vernis-mou, mezzotint en burijngravure en tenslotte de vlakdruk met lithografie en zeefdruk.
http://www.academieantwerpen.be/

Aan de hand van voorbeelden leren de cursisten het onderscheid kennen tussen de kunstuitingen uitgevoerd in – hoogdruk: houtsnede, houtgravure, linosnede – diepdruk: burijngravure, staalgravure, ets, droge naald e.a. – vlakdruk: lithografie, zeefdruk, lichtdruk.
http://www.plantingenootschap.be/downloads/sg0103.pdf