Woordenboek van eigentijds Nederlands

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

handige harry

betekenis & definitie

handig persoon.

iemand, vooral een man, die buitengewoon handig is; iemand die goed met zijn handen overweg kan en van alles kan maken, repareren e.d..
In België gebruikelijker dan in Nederland, maar ook daar niet onbekend.

Voorbeelden:
Tweederde van de vrouwen wil een handige harry als partner, 34 procent zegt dat ze haar huidige liefde zou dumpen voor iemand die weet hoe zijn gereedschapskist te gebruiken.
http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/1056713/2010/01/20/Vrouwen-verkiezen-handige-harry-boven-knapperd.dhtml, 20 januari 2010

Gezocht: interieurbouwers en constructie, handige harry's voor containerbouw. Je bent verantwoordelijk voor het in elkaar steken en afwerken van het interieur van een container. Als handige harry word je ingeschakeld om beplating, plafonds, ramen te plaatsen. Je komt regelmatig in contact met Rockwool en kleine gereedschappen o.a. decoupeerzaag, schroefmachine, schietpistool.
http://www.adecco.be/nl-be/kandidaten/handige-harry--267812.html

In de vaste combinatie handige harry verwijst harry niet meer naar een unieke persoon, maar naar een persoon met een bepaalde eigenschap ('een handig iemand'). Daarom wordt handige harry als een soortnaam beschouwd en klein geschreven. Zoals de meeste soortnamen kunnen we de combinatie laten voorafgaan door het onbepaald lidwoord een.
http://www.taaltelefoon.be/handige-harry-handige-harry-handige-harry

De leraar noch de leerlingen hoeven handige harry's te zijn om in hun geest en in de klas met technologie bezig te zijn.
http://www.klasse.be/archieven/archieven.taf?actie=detail=8470, 2002

Bent u een handige Harry en steekt u graag uw handen vrijwillig uit de mouwen? Wijkcentrum Grote Waal zoekt een ijverige klusser voor kleine reparaties.
http://hrn.nu/wp/3280, 31 juli 2014

Job Description. Je bent als handige harry (m/v) verantwoordelijk voor het onderhoud en de kleine herstellingen van het intern transport (transpallet, heftruck) en de toestellen (lastoestellen, snijmachines). Je controleert de olie en de remmen, je vervangt riemen, je zorgt dat de machines nagekeken worden en correct werken.
http://manpower.be/handige-harry-m-v-voor-onderhoud-kleine-machines/puurs/mechanics/3988075, 13 oktober 2014

Voor mij gedurende een paar dagen een handige Harry graag, alles weer eens gemaakt en in orde, 't zou zalig zijn.
http://www.seniorennet.be/Pages/Levensdromen/detail.php?droom=99&methode=dvt&categorie=11, 16 februari 2007



Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.